Zahteve pogonskih aktuatorjev v sodobnih pralnih strojih
 

V. Vasić1, A. Hace2, M.P. Lazarević3, K. Jezernik2
1) Razvoj PPA, Gorenje d.d., Velenje
2) Inštitut za robotiko, Fakulteta za elektrotehniko in računalništvo,Univerza v Mariboru
3) Katedra za primenjenu mehaniku, Mašinski fakultet u Beogradu, Srbija
ales.hace(a)uni-mb.si, karel.jezernik(a)uni-mb.si, mlazarevic(a)mas.bg.ac.yu, vaso.vasic(a)gorenje.si


Povzetek:
Sodobni pralni stroji so opremljeni z napredno krmilno elektroniko, čigar mejniki uporabe so primarna funkcionalnost pralnega stroja (npr. pralni efekt, čas pranja) in stranski učinki (npr. stabilnost, vibracije). Krmiljenje pogona (motorja) pralnega stroja je dejansko večkriterijska optimizacija, ki zahteva poglobljeno znanje s področja krmiljenja za izkoriščanje nizkocenovne elektronike s ciljem doseganja optimalne (kompromisne) rešitve.
Predstavljeno je stanje pogonov (aktuatorjev) v pralnih strojih in njihovo krmiljenje predvsem glede na glavne funkcionalnosti pralnega stroja (npr. teža perila, čistost perila, količina vode). Avtomatsko krmiljenje pralnega stroja vključuje boben pralnega stroja in pogonski motor, ki poganja boben z različno hitrostjo glede na pestrost različnih hitrosti za procese programov pranja - pranje, ožemanje in centrifuga. Hitrost pogona (motorja) se prilagaja s krmilno elektroniko (obrati bobna na minuto) in se določajo glede na želeno vrednost in dejansko vrednostjo (obratov).
Glavni poudarek je namenjen optimizaciji dinamike pralnega stroja, ki se smatra za (tog) večkomponentni sistem teles, čigar delovanje se nadzira z opazovanjem vibracij za stacionarne in za prehodne pojave.

pdfCeloten članek...