Zniževanje stroškov implementacije in validacije avtomatizacije farmacevtskih procesov s pomočjo objektno orientirane zasnove
 

Simon Štampar1, Saša Sokolič1, Roland Jurcan1, Igor Škrjanc2
1) Metronik d.o.o., Ljubljana
2) Fakulteta za elektrotehniko, Univerza v Ljubljani
simon.stampar(a)metronik.si


Povzetek:
Glavni vzrok visokih stroškov in časovno potratnih zagonov avtomatizacije proizvodnje procesov v farmacevtski industriji je potreba po validaciji računalniških sistemov vodenja. Tradicionalen pristop validacije računalniških sistemov vodenja zahteva razvoj, pregled, potrditev, izvedbo in izdelavo dokumentacije za veliko število testnih procedur. Validacija se ponavadi začne šele po tem, ko je računalniško vodenje sistemov že postavljeno, kar jo postavlja v kritično fazo zagona.
Podjetje Metronik je razvilo koncept, ki zniža stroške razvoja in validacije računalniških sistemov vodenja. Ta članek opisuje, kako je potrebno skrajšati čas razvoja, testiranja in dokumentiranja računalniških sistemov vodenja.
Naš koncept nam omogoča izvajanje testov, še preden je računalniško vodenje implementirano na objektu, ter tako posledično skrajša čas validacije v njegovi kritični fazi. Ta pristop, ki temelji na uporabi priporočil in standardov, se obrestuje predvsem pri več podobnih projektih, ker s takim pristopom s projekta v projekt zmanjšujemo stroške.

pdfCeloten članek...