AIG - Avtomatizacija v industriji in gospodarstvu

Poročilo o konferenci AIG'19

Umetna inteligenca v industriji je bila glavna tema letošnje 11. konference Avtomatizacija v industriji in gospodarstvu. Že četrtič je potekala v Hotelu City v Mariboru. Tokrat je bila v torek in sredo, 9. in 10. aprila 2019. Organizatorju, Društvo avtomatikov Slovenije, so se pri organizaciji pridružili še Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, Inštitut Jožef Stefan ter Grozd Sistemi in tehnologije vodenja.

V dveh konferenčnih dneh se je zvrstilo 22 predstavitev člankov, od katerih je bilo več kot dve tretjini projektov realiziranih v industriji in manj kot tretjina raziskovalnih projektov. Prav tako razmerje člankov je cilj konference, ker želimo vzpodbujati objavljanje primerov dobre prakse.

Študentskih člankov je bilo10 in sicer 8 iz FE Ljubljana in 2 iz FERI Maribor. Konference se je udeležilo nekaj več kot 150 udeležencev. Od tega je bilo 28 študentov večinoma iz FE Ljubljana, za katere je fakulteta organizirala avtobusni prevoz v Maribor. Žal študentov iz FERI Maribor ni bilo, ker v matičnem zavodu niso dobili dovoljenja za udeležbo na konferenci.
Poslušali smo štiri uvodna predavanja na temo umetne inteligence in možnosti njene uporabe v industriji. Prav tako so bila tudi ostala predavanja prvega dne povezana s to osnovno temo. Drugi delovni dan so bile na sporedu predstavitve člankov iz področja avtomatike. Izkazalo se je, da Slovenija razpolaga z zelo uspešnimi in visoko usposobljenimi inženirji in podjetji, ki so v vseh zahtevnih situacijah sposobni poiskati pravo rešitev in uspešno sledijo svetovnim trendom razvoja.

Okroglo mizo smo organizirali v sodelovanju z UM FERI in Gospodarsko zbornico Slovenije. V prvem delu je tekla razprava o vprašanju, ali so učni programi za študij avtomatike ustrezni in kaj bi bilo koristno spremeniti. V drugem delu se je govorilo o strokovnih kompetencah, ki bi jih naj imel diplomant elektrotehnike. V razpravah so sodelovali predstavniki gospodarstva in univerz.

Tehnološka mreža Tehnologija vodenja procesov je tudi letos, že tradicionalno, podelila nagrade za najboljšo diplomsko in magistrsko nalogo.

Za študente smo prvi dan konference organizirali borzo kadrov, na kateri so sponzorji konference predstavili zaposlitvene možnosti in pričakovanja, ki jih imajo do mladih kadrov.

V študentski sekciji so študenti avtomatike in robotike predstavili rezultate svojega raziskovalnega dela.

Na konferenčni večerji, v restavraciji Hotela City, smo razglasili najboljše članke iz študentskega tekmovanja. Vseh 10 udeležencev tekmovanja je prejelo priznanja. Prvi trije najbolje ocenjeni članki so dobili lepe nagrade. Prvo nagrado za najboljši članek je podelilo podjetje Siemens d.o.o., drugo nagrado je dalo podjetje MIEL d.o.o., tretje mesto je nagradilo podjetje EmSiso.

Konferenco je s sponzorskimi sredstvi omogočilo 16 sponzorjev. Prav tako je konferenco podprlo 5 medijskih sponzorjev.

 

Vsem velika hvala. 
Boris Tovornik, Predsednik konference AIG’19